Mina gamlingar

Windflower's Light-In-The-Dark


Merino, white/black/golden
Född: 16/10 1996
Död: 23/10 2004

Windflower's Light-In-The-Dark, till vardags kallad Lighty, föddes den 16:e oktober 1996. Hon var efter Viby's Winston, coronet, och undan Enebackens My-Lullaby, merino. Hon var ensam i kullen. Den hösten hade jag haft en djup svacka i aveln, två honor hade nyligen dött i toxicos, två andra hade bara fått döda ungar och min allra bästa merinohane (vars första och enda fru var en av dem som just dött i toxicos), fick lunginflammation och dog han också... Så när Lighty föddes och både hon och hennes mamma mådde bra så föll det sig naturligt att ge henne namnet Light-In-The-Dark.
Lighty fick stanna hos mig, hon blev aldrig utställd eftersom hon hade ganska dåliga lockar, men hon var fin i övrigt och lämnade en hel del fina ungar. Hon födde 10 ungar fördelade på sex kullar, alla ungarna föddes levande. Nästan alla ungarna var peruaner då hon hela tiden parades med peruaner - på den tiden hade ingen upplyst mig om att peruan och merino inte är den bästa kombination man kan göra... Hur som helst var resultatet bra i alla kullarna - i princip inga pälsriktningsfel och såvitt jag kan minnas blev det inte heller några extravirvlar. Ett par peruandöttrar ställdes faktisk ut som tvåmånaders bebisar i rasklass + uppfödargrupp och även om de inte vann så var jag nöjd med deras omdömen.
Lighty fick många år som pigg pensionär, sista tiden var hon skruttig och knotig i kroppen och pälsen hade blivit kort och tunn, men så länge hon åt och var glad fick hon väl gå där och skrutta... Till sist somnade hon in lugnt och stilla den 23:e oktober 2004, i en ålder av åtta år och sju dagar. Jag har under årens lopp haft många favoriter bland marsvinen men just för att jag haft Lighty längre än något annat marsvin så kändes det extra tomt när hon inte längre fanns kvar.

Loforsens Lola


Lunkarya peruan, white/golden/black
Född: 2/9 1993
Död: 22/1 2001

Loforsens Lola var min första helt egna lunkarya. Hon kom hem till mig den 21 april 1994 tillsammans med en del andra lunkaryor (som jag till att börja med var delägare till). Hon var efter Pharaos Prins Quantum och undan Pharaos Lady Yrsa, som var av mycket god kvalité och på sin tid en av de allra bästa lunkaryorna. Prins Adam, den allra första lunkaryan, var farfarsfar till Lola så han finns med i hennes stamtavla! Lola var liksom sin mor av mycket god kvalité och lämnade fina ungar.
I början inavlades lunkaryorna mycket hårt, många var de som parades med syskon och föräldrar för att strävheten skulle bevaras. När Lola kom var hon sju månader och dräktig för första gången, parad med - just det - sin egen far... Ett par veckor innan förlossningen drabbades hon av sellnick (f ö den enda gången jag haft sellnick på något marsvin). Troligen var det kombinationen av flytt och dräktighet som fick det att blossa upp. Ett tag var hon riktigt dålig, men efter behandling med Ivomec tillfrisknade hon och födde två friska ungar, en lunkarya peruanhane och en lunkarya sheltiehona. Båda ungarna såldes men hanen lånades tillbaka för avel vid flera tillfällen. Lola fick sammanlagt 10 ungar fördelade på sex kullar.
Lola råkade ut för en hel del i sina dagar, förutom sellnicken så blev hon vid ett tillfälle biten rakt över magen av en hund. I vanliga fall var hon mestadels vit på magen, med rosa hud, men nu var hon alldeles blå och svullen, så min första tanke var att nu är det slut med henne, hon har säkert fått inre skador osv. Tack och lov visade det sig vara mest blåmärken, några allvarliga inre skador hade hon inte fått.
Hon fick flera goda år som pensionär, och mådde bra tills den dag hon fick stroke. Hon var medvetslös ett tag men sedan hon vaknat upp återhämtade hon sig bra, även om hon till att börja med hade vissa svårigheter med att gå. Jag övervägde att låta henne somna in men hon verkade ha sådan livsvilja att jag avvaktade med beslutet. Trots allt var hon pigg och glad och åt med god aptit. Hon verkade inte ha ont alls och för varje dag hade hon lättare för att gå. Dessvärre fick hon en ny stroke bara två veckor senare, och då vaknade hon inte upp mera.
Som min allra första lunkarya kommer Lola alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta, och hennes ättlingar finns kvar än i dag - alla lunkaryor jag har härstammar från henne. Hon blev sju år, fyra månader och 20 dagar och med tanke på hur hårt inavlade de första lunkaryorna faktiskt var är det en mycket aktningsvärd ålder.

Malaxi's Mantel


Peruan, black/golden/white
Född: 7/10 1997
Död: 14/10 2004

Malaxi's Mantel flyttade hem till mig i november 1997, en liten bebis på knappa fem veckor som då ännu inte fått något namn. Jag fick veta att namnet skulle börja på M, så i väntan på registreringsbeviset blev det helt enkelt så att han provisoriskt kallades för Malaxi. Jag vande mig så snabbt vid att kalla honom Malaxi att när jag fick stamtavlan gick det bara inte att börja säga Mantel - han hade redan för all framtid blivit en Malaxi... Ja, så kan det gå med provisoriska lösningar...
Malaxi var efter SCH Malaxi's Handknitted Piglet och undan SCH Malaxi's Zadie. På den tiden hade jag två helt olika långhårslinjer - dels en med lunkaryor och dels en med en salig blandning av texel/merino/peruan/alpaca/coronet/sheltie... Dessutom hade jag faktiskt ett par rexfria peruanhonor, det var egentligen för deras skull som jag först köpte in honom, men i egenskap av renavlad (och sålunda rexfri) peruan kom Malaxi att användas även till de båda andra linjerna. Speciellt viktig blev han för lunkaryaaveln då jag bara hade en enda hona kvar i avel och inte kunde få tag på någon lunkaryahane åt henne. I efterhand har jag hört att lunkaryarasen under den perioden var nära att försvinna helt. Hur som helst, flera av mina tidigare lunkaryor hade inte haft så bra typ, de tenderade bl a att vara snipiga i ansiktet. När Malaxi sålunda blev stamfader till mina nuvarande lunkaryor skedde verkligen underverk med typen på dem - som genom ett trollslag försvann de snipiga nosarna! Dessutom blev kroppsformen mer kompakt och så småningom förbättrades även pälslängden.
Malaxi åstadkom många fina ungar i den mera mixade linjen också - eftersom han var renavlad blev det 100% peruaner i första generationen, men vissa av dem hade lockiga mammor så i andra generationen blev det förutom peruan även en del alpaca och en och annan sheltie/texel.
Malaxi hann under sin tid som avelshane ge upphov till 22 kullar, och idag finns många ättlingar efter honom - i synnerhet lunkaryor. Han hade väldigt trevligt temperament och bodde på äldre dagar ihop med en yngre hane som faktiskt också gått i avel. De trivdes storartat tillsammans och slogs aldrig. Malaxi var frisk och vid god kondition hela livet igenom. Han blev sju år och sju dagar.

Tillbaka till startsidan


Senast uppdaterad:
© Helena Björlind 2006